PIRI

2022 Protocol D’Assetjament Sexual

PROTOCOL D’ACTUACIÓ SOBRE L’ASSETJAMENT SEXUAL I L’ASSETJAMENT I DISCRIMINACIÓ, PER RAÓ DE SEXE, D’ORIENTACIÓ SEXUAL, D’IDENTITAT DE GÈNERE O D’EXPRESSIÓ DE GÈNERE

PRotocol d’assetjament sexual

TOLERÀNCIA ZERO

L’Associació esportiva Centre Excursionista Vilassar de Mar:

01.

Està compromesa amb la igualtat efectiva de dones, homes i d’altres identitats.

02.

Adopta mesures dirigides a evitar qualsevol mena de discriminació per raó de sexe.

03.

No tolera cap comportament contrari a la llibertat, la dignitat i la integritat física i psíquica de totes les persones vinculades d’alguna manera a l’entitat.

04.

Aplica, de manera diligent, una política preventiva i d’abordatge per protegir a les persones contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe i/o diversitat sexual.

05.

Disposa d’un protocol d’actuació contra l’assetjament per assegurar entorns segurs i respectuosos per a tothom.

06.

Arbitra procediments específics per vehicular les comunicacions i denúncies.

07.

Aplica mesures disciplinàries severes en enfront de situacions provades d’assetjament.

08.

Posa a disposició de les persones interessades models de denúncia interna, tot garantint la confidencialitat, protecció de dades i celeritat en el procediment d’investigació.

SITUACIó D'assetjament sexual

Formulari de comunicat per a la sol·licitud d’intervenció per una situació d’assetjament sexual, o discriminació per raó de sexe o diversitat sexual.

DADES DE LA PERSONA ASSETJANT (Anota les dades que coneguis)
DESCRIPCIÓ DELS FETS
Disposes de documents probatoris que clarifiquin els fets que exposes? (missatges, àudios, vídeos, imatges, etc)
Hi ha testimonis?

OBLIGACIONS DELS SOCIS DEL PIRI

Les persones vinculades al PIRI directa o indirectament i especialment els seus socis i les seves sòcies tenen un paper clau per crear un entorn en el qual l’assetjament sexual sigui inacceptable. Poden contribuir a prevenir-lo des de la seva sensibilitat sobre el tema, així com garantir uns estàndards de conducta pròpia i envers els altres que no siguin ofensius. Així mateix, han estat convidades a participar en la redacció d’aquest protocol i seran convidades a formar part de la Comissió per la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual i discriminació per raó de sexe i/o diversitat sexual.

Son obligacions i drets de totes les persones amb alguna vinculació amb el PIRI:

  • El dret a un entorn saludable i a no patir ni assetjament sexual ni assetjament per raó de sexe ni per diversitat sexual. Cap persona no ha de patir comportaments o accions que li resultin ofensius, humiliants, denigrants o molestos. A l’ANNEX II d’aquest protocol trobem les orientacions pràctiques per saber com s’ha d’actuar.

  • L’obligació de tractar a les altres persones amb respecte, de no assetjar sexualment, ni assetjar per raó de sexe i/o diversitat sexual a cap persona i de no ignorar aquestes situacions.

És important mostrar respecte i consideració per a totes les persones amb les quals ens relacionem i evitar totes aquelles accions que puguin resultar ofensives, discriminatòries o abusives.

Cal evitar aquells comportaments que potencialment poden fer que una persona se senti incòmoda, exclosa, o que la situïn en un nivell de desigualtat (determinades bromes, formes d’adreçar-se als altres).

També, totes les persones amb alguna vinculació amb el PIRI haurien de:

  • Cooperar en el procés d’investigació d’una queixa o denúncia per part de la Comissió per la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual i discriminació per raó de sexe i/o diversitat sexual, sempre respectant la confidencialitat del cas. L’assetjament és un tema molt greu, i la privacitat de les persones ha de ser respectada.
  • No ignorar aquestes situacions. No s’ha d’ignorar quan una persona es comporta d’una forma que sembla molesta o ofensiva amb algú, o si algú en l’entorn proper sembla que està patint aquestes situacions. Cal informar de les situacions d’assetjament sexual, d’assetjament per raó de sexe i/o diversitat sexual de què es tingui coneixement, seguint les vies definides en aquest protocol. A l’ANNEX III d’aquest protocol trobem les orientacions pràctiques per saber com s’ha d’actuar.

ANNEX I: DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

La Declaració del PIRI

El PIRI treballa per aconseguir un entorn segur i respectuós per a totes les persones implicades de qualsevol manera amb l’entitat, tenint especial cura amb les condicions de convivència entre el esportistes i el seu entorn.

Totes les dones i homes del PIRI tenen dret que es respecti la seva dignitat. I totes les dones i homes del PIRI tenen l’obligació de tractar les persones amb les quals es relacionen (entrenadors i entrenadores, proveïdors, socis i sòcies, etc.) amb respecte, i de col·laborar perquè tothom sigui respectat.

D’acord amb aquests principis, el PIRI declara que l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe o diversitat sexual no seran permesos ni tolerats sota cap circumstància. No han de ser ignorats i seran sancionats amb contundència.

Per aconseguir aquest propòsit:

  • El PIRI demana que cada una de les persones de l’organització, i especialment aquelles amb autoritat sobre altres, assumeixin les seves responsabilitats:
  • Evitant aquelles accions, comportaments o actituds de naturalesa sexual, amb connotacions sexuals, que siguin o puguin resultar ofensives, humiliants, degradants, molestes, hostils o intimidadores per algú.
  • Actuant de forma adequada i solidària davant d’aquests comportaments o situacions, d’acord amb les orientacions que estableix aquest protocol: no ignorant-los, no tolerant-los, no deixar que es repeteixin o s’agreugin, donant suport a aquelles persones que els puguin estar patint.

El PIRI es compromet a:

Difondre el protocol i facilitar oportunitats d’informació i formació per a tots els seus membres i, en especial, l’equip de la junta directiva i les persones amb funcions en el protocol establert per contribuir a crear una major consciència sobre aquest tema i el coneixement dels drets, obligacions i responsabilitats de cada persona.

  • Construir una Comissió de prevenció d’assetjament per donar suport i assistència específica a les persones que puguin estar patint aquestes situacions.

  • Articular i donar a conèixer les diferents vies de resolució d’aquestes situacions dins de l’entitat.

  • Garantir que totes les queixes i denúncies es tractaran rigorosament i es tramitaran de forma justa, ràpida i amb confidencialitat.

  • Garantir que no s’admetran represàlies envers la persona assetjada que presenti queixa o denúncia interna o envers les persones que participin d’alguna manera en el procés de resolució.

La Declaració de principis i garanties del procediment

El protocol estableix els principis i garanties necessàries per protegir la intimitat i la dignitat de les persones afectades, pel que es garantiran els següents elements:

  • Confidencialitat: Les persones que intervinguin en el procediment no divulgaran informació relacionada amb el contingut del procés de recerca ni de les denúncies presentades.

  • Imparcialitat: El procés de recerca es durà a terme amb total respecte, neutralitat i objectivitat per a totes les parts. Així mateix, els investigadors/ es que participin en el cas d’assetjament no tindran cap vinculació amb les parts implicades.

  • Prohibició de represàlies: Està totalment prohibit emprendre represàlies contra la víctima, testimonis o persones que participin en el procés de recerca sobre l’assetjament.

  • Protecció de la salut de la víctima: El procediment garantirà totes les mesures necessàries per a protegir o restituir la salut de la víctima.

  • Diligència i compliment de terminis de tramitació i resolució: El procés de recerca i la resolució seran realitzats dins dels terminis establerts i sense demores injustificades. 

  • Declaració de drets i deures: Dintre del protocol, es defineixen els drets i deures de la víctima i el presumpte assetjador.

  • Restitució de la víctima: En el cas que la víctima hagi patit un empitjorament de les seves condicions laborals o de la seva vinculació al col·lectiu a causa de l’assetjament, s’hauran de restituir les seves condicions sempre que aquesta ho sol·liciti.

  • Definició de mesures disciplinàries: Es defineixen i es descriu la forma d’aplicació de les sancions destinades a l’assetjador.

  • Garanties jurídiques: Una vegada demostrat l’existència d’assetjament i finalitzat el procediment establert en el protocol, l’entitat prestarà assistència jurídica a la víctima sempre que l’assetjador vulgui emprendre accions jurídiques contra la persona assetjada o terceres persones que hagin intervingut en el procés.

El protocol de que disposa el PIRI concreta aquests compromisos i serà revisat periòdicament

JUNTA DIRECTIVA:

Sra. Adriana Gonzalez Sans

Sra. Sol Torralba

Sr. Jordi Pocurull

ANNEX II: ORIENTACIONS PRÀCTIQUES PER A LA PERSONA QUE ESTÀ PATINT ASSETJAMENT

Formulari de comunicat i orientacions pràctiques davant:

D’una situació d’assetjament sexual o d’assetjament o discriminació per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere per a persones que consideren que l’estant patint

El PIRI vol reiterar que aquestes situacions no han de ser tolerades sota cap circumstància i que vol donar suport a les persones que puguin veure’s afectades per aquests comportaments. És per això que disposa d’un protocol d’actuació sobre l’assetjament.

Si et sents assetjat/da, molest/a per alguna persona amb qui et relaciones al PIRI – companys/es, socis/es, entrenador/a, treballadors/es, proveïdors/es, voluntaris/es, etc., aquí trobaràs algunes orientacions pràctiques per saber com actuar.

  • Deixa ben clar el rebuig a les pretensions, situacions i actituds que consideres ofensives i demana a la persona que està creant aquesta situació que no vols que es repeteixin.

  • Documenta l’assetjament:

    – Pren nota de qualsevol incident (què ha passat, el comportament ofensiu i la resposta generada, quan ha passat, com, si hi havia algú altre que ho hagi presenciat, etc.).

    – No eliminis proves: escrits, registres de trucades, missatges de veu, missatges escrits, missatges a la bústia de veu, etc.

    – També et pot ajudar explicar a algú de confiança el que t’està succeint.

  • En el cas que, per la raó que sigui, resulti difícil o impossible parlar directament i en persona amb la persona/es que t’està molestant, ofenent o agredint o si, tot i haver-hi parlat, persisteix en el mateix comportament, és molt important que demanis suport i que ho facis quan abans millor.

El PIRI ha nomenat una relació de persones coneixedores del protocol per donar-te suport en aquest procés. Aquestes persones et poden ajudar, informar i assessorar.

  • Informa’t, considera i valora totes les opcions que tens:

    – En el marc del propi PIRI Formulari de Comunicació del cas d’assetjament

    – De les possibles Accions legals (via administrativa/Inspecció de Treball, si ets treballadora del PIRI o via judicial).

    En qualsevol cas, has de tenir en compte que sempre podràs exercir accions legals per la via judicial per protegir els teus drets. Especialment si, per la gravetat o la naturalesa dels fets o per la posició de la persona que està creant la situació, aquestes vies de resolució internes definides en el protocol del PIRI et semblen inadequades o, finalment, no estàs d’acord amb la solució a què s’ha arribat.

  • La via de resolució establerta al PIRI consisteix en: formular una comunicació (queixa/denúncia) i demanar l’assistència i suport d’una “persona de referència” per resoldre el problema (persona que podràs escollir tu d’entre les persones de la comissió de què disposa el PIRI per a resoldre els casos).

La comunicació dels fets a la Comissió per la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual i discriminació per raó de sexe i/o diversitat sexual del PIRI, la pots fer:

– Per escrit a l’adreça de correu electrònic toleranciazero@piri.cat

Es recomana que el correu electrònic incorpori:

– Nom i cognoms de la persona o persones que fa la queixa/ denúncia.

– Nom i cognoms i posició de la persona denunciada (quan sigui coneguda).

– Detalls dels fets que es consideren rellevants: descripció, dates,durada, freqüència dels fets.

– Nom i cognoms de possibles testimonis.

– Mitjançant la web del PIRI: Formulari comunicat.

– Personalment a algun membre de la Comissió

– Personalment al/la Vocal de la seva secció.

És important formular la queixa/denúncia tan aviat com sigui possible després dels fets. Però en cap cas s’estableix un termini per fer-ho.

En el moment en que presentes una queixa o una denúncia tens el dret a:

– Tenir garanties que aquesta es gestiona amb rapidesa (tot el procés s’ha de resoldre en un termini màxim d’un mes).

– Fer-te acompanyar per algú de la teva confiança al llarg de tot el procés.

– Rebre garanties que no quedarà constància de cap registre de la queixa/ denúncia si ha estat feta de bona fe.

– Escollir, d’entre les persones del grup de treball de la Comissió la que vols que sigui l’encarregada de fer el seguiment del teu cas.

– Confidencialitat. En la investigació, resolució, comunicacions a la Junta directiva, etc., no hi figurarà el teu nom.

– Rebre informació de l’evolució de la queixa/denúncia.

– Rebre informació de les accions correctores que en resultaran.

– Rebre un tractament just.

 

  • Actuació del PIRI un cop rep una comunicació d’una possible situació d’assetjament o d’abús.

1r- CREACIÓ DEL GRUP DE TREBALL I DEFINICIÓ DE LA PERSONA DE REFERÈNCIA QUE HAS ESCOLLIT PER A ABORDAR I RESOLDRE EL CAS

La persona de referència:

  • Et donarà suport.
  • T’informarà i assessorarà de les diferents opcions que tens per resoldre el problema i sobre els passos a seguir d’acord amb el protocol.
  • T’informarà dels teus drets i obligacions.
  • Et facilitarà els recursos de suport i referència (mèdiques, psicològiques, vigilància de la salut en cas de persones treballadores, etc.), si s’escau.
  • Si el cas està tipificat com a lleu, mirarà de resoldre el problema mitjançant una mediació informal entre parts.
  • Comunicarà tant a la persona presumptament assetjadora com a tu mateixa assetjada com i qui portarà a terme la investigació.
  • Si la comunicació s’ha fet per escrit, desarà una còpia amb la data ben referenciada.

 

2n- COMUNICACIÓ A LES PARTS AFECTADES I EN CAS NECESSARI LA IMPLANTACIÓ DE MESURES CAUTELARS DE PROTECCIÓ

3r- INVESTIGACIÓ PER PART DEL GRUP DE TREBALL

Aquesta fase requerirà entrevistes i, si cal, buscar vies d’assessorament extern.

4rt- VALORACIÓ DELS FETS, ANALISI DE PROVES I CONCLUSIÓ

El grup de treball o, en cas de dubte, la Comissió en la seva totalitat prendrà alguna de les següents decisions:

a) Arxivar el procediment per considerar que no s’ha produït cap conducta d’assetjament sexual, per raó de sexe o diversitat sexual.

b) Si de l’informe se’n poguessin derivar indicis d’assetjament; però no suficients per determinar-ne l’existència, acordarà continuar el procediment, prorrogant-ne 10 dies més la instrucció i podent designar una nova persona de referència.

c) En cas que es conclogués l’existència d’assetjament sexual, del grup de treball o, en cas de dubte, la Comissió en la seva totalitat, valorarà els fets investigats i els tipificarà com a:

GREUS: Es seguirà la via de la RESOLUCIÓ.

LLEUS: Es seguirà la via de la CONCILIACIÓ/MEDIACIÓ INFORMAL.

Descarrega el document, omple el formulari de les pàgines 5 i 6 i envia-ho a toleranciazero@piri.cat

ANNEX III ORIENTACIONS PRÀCTIQUES PER A TESTIMONIS D’ASSETJAMENT

Formulari de comunicat i orientacions pràctiques davant:

D’una situació d’assetjament sexual o d’assetjament o discriminació per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere per a testimonis

Si observes que un company o una altra persona es comporta d’una forma que sembla molesta o ofensiva envers un altre, o si algú en el teu entorn proper et sembla que està patint aquestes situacions, et demanem que no ho ignoris. En aquest apartat trobaràs les orientacions pràctiques per saber com has d’actuar:

  • Advertir la persona que està creant aquesta situació que el seu comportament és inapropiat.

    En la mesura que sigui possible, és important advertir la persona que provoca l’assetjament que el seu comportament és inacceptable i que es denunciarà si no finalitza.

 

  • Donar suport a la persona que pateix aquesta situació.

    En la mesura que sigui possible, és important recomanar a la persona que està patint aquesta situació que s’adreci a la persona assetjadora per deixar ben clar el seu rebuig a les pretensions, situacions i actituds que considera ofensives i que no vol que es repeteixin. Si l’assetjament continua, es recomanarà a la persona assetjada que ho posi en coneixement de la Comissió per la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual i discriminació per raó de sexe i/o diversitat sexual del PIRI per les vies establertes.

 

  • Qualsevol persona que es vegi potencialment afectada per una conducta d’assetjament, sense que necessàriament hagi de ser l’objecte directe d’aquesta conducta, té dret a presentar un comunicació (queixa o denúncia) al PIRI perquè es posi en marxa el procediment de resolució previst en el protocol. Formulari comunicat de testimonis.

Descarrega el document, omple el formulari de les pàgines 2 i 3 i envia-ho a toleranciazero@piri.cat

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad